Etichete

, , , , , ,

Acum vreo săptămînă Dan Sociu a fost desemnat cîştigător al Premiului de Poezie distribuit de Institutul Cultural Român. Spre surpriza protipendadei, autorul a refuzat onorificenţa şi 3.000 lei, cu o argumentaţie de zile mari: “mi-ar fi prins bine banii, dar nu pot să iau un premiu de la icr-ul ăsta şi de la ministerul ăsta al culturii, ţine de un guvern prea scîrbos, care nu respectă contractele cu noi, e compus din mincinoşi patologici, a încălcat (le-a răsturnat) toate promisiunile (şi doctrina social-democrată), a bătut şi a hărţuit ţărani şi protestatari, dispreţuieşte săracii, e arogant şi unsuros, crede că poate face ce vrea din legi şi altele, după cum le ştim”.

Institutul s-a reorientat în viteză, ca să nu rămînă cu premiul pe stoc, şi l-a scos din buzunar pe Andrei Dósa. Numai că, să vezi şi să nu crezi, neo-premiatul le-a servit o tiflă reîncălzită: “nu observ nici o îmbunătățire în ceea ce privește activitatea și strategiile Ministerului Culturii, respectiv a ICR. Așadar refuz premiul, dar aș vrea ca banii să fie donați lui Grigore Leșe, Ștefan Hrușcă sau altor cantautori, fanfare, ansambluri folclorice sau trupe de călușari”.

Din depărtarea unui Cluj social-democrat-liberal-naţional îmburghezit şi blazat, aş vrea să le transmit lui Dan Sociu şi Andrei Dósa că îşi binemerită calitatea de poet şi îi asigur de sincera mea admiraţie.

Publicitate