Etichete

, , , ,

În acest an școlar, Colegiul Național “G. Barițiu” a trăit un eveniment cultural-educativ de excepție. La propunerea Ministrului de Externe al Italiei, Antonio Tajani, și prin decizia Președintelui Italiei, Sergio Mattarella, i-a fost atribuit d-lui prof. dr. Laszlo Alexandru titlul onorific de Cavaler al Ordinului Steaua Italiei. După publicarea decretului în Gazeta Oficială, Ambasadorul Italiei la București, E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni, a propus ca toată ceremonia de înmînare a titlului și a însemnelor onorifice să se desfășoare în cadrul școlii noastre.

În ziua de 6 octombrie 2023, Dl. Ambasador Durante Mangoni a coordonat, în Sala Dante, desfășurarea unei întîlniri oficiale, dar emoționante. Din partea italiană au fost de asemeni prezenți E.S. Massimo Novali, Consulul Onorific al Italiei la Cluj și dl. Gianni Calderone, reprezentantul oamenilor de afaceri italieni în România. Din partea Inspectoratului Școlar Județean ne-au onorat cu prezența d-na Inspector General prof. Marinela Marc, d-nii inspectori Hadrian Virgil Arion, Horia Corcheș și Laura Feneșan; școala a fost reprezentată de Direcțiunea formată din Director prof. dr. Alina Monica Bărăian și Director adj. prof. Monica Ilișiu. Au fost prezenți profesorii de italiană și din alte catedre, elevi din clasele a XII-a, a XI-a și a X-a.

Dl. Ambasador Durante Mangoni a dat citire motivației oficiale, semnate de președintele Republicii Italiene pentru conferirea titlului, arătînd printre altele că “Laszlo Alexandru a obținut în 1998 titlul de Doctor în Filologie, la Universitatea «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca, România. Din 1992 este profesor de limba și literatura italiană la Liceul «George Barițiu» din Cluj-Napoca. Din 1995 a fost organizator și membru în comisia pentru Olimpiada de limba italiană în România. A coordonat pentru școala sa diverse proiecte de formare și înfrățire cu școli italiene și străine, printre care în 2010 programul Uniunii Europene «Youth in Action» cu titlul «La storia ci unisce», cu elevi și profesori de limbă italiană din Italia, Ungaria și Slovacia. A fost coordonatorul participării Colegiului Național «G. Barițiu» din Cluj la cinci ediții ale concursului internațional de literatură «Uno, nessuno e centomila», la Agrigento, dedicat lui Luigi Pirandello și organizat de Ministerul italian al Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale, de Ministerul italian al Instrucției și de Primăria din Agrigento. În acel context a regizat scurtmetrajul Le lacrime, adaptat după o nuvelă de Pirandello și interpretat de elevii săi. Este autorul a 10 volume dedicate limbii și literaturii italiene, printre care trei dicționare, o gramatică, o antologie de literatură italiană pentru școală și publicații despre figura și opera lui Dante Alighieri. Prof. Laszlo este autorul cărții Lectura lui Dante, publicată în 2020. Este autorul a peste 600 de studii și articole apărute în reviste culturale din România, Italia și în străinătate. În plus a tradus 18 cărți din italiană în română, dintre care primele 10 volume din Nuvele pentru un an de Luigi Pirandello, și patru volume din română în italiană. A susținut peste 40 de conferințe pe subiecte ținînd de literatura italiană sau română, printre care conferința sa Lectura Dantis in romeno, la Florența, și conferința academică internațională despre traducerea lui Dante în limbi romanice, la Université Libre de Bruxelles, în 2021. Pentru activitatea didactică de mai multe decenii, pentru implicarea plină de pasiune a elevilor săi în inițiative legate de Italia și cultura sa, pentru contribuția la difuzarea și valorificarea limbii și literaturii italiene în România, Ambasada a propus, iar Președintele Italiei a acceptat această propunere, ca d-lui profesor Laszlo Alexandru să i se confere titlul de Cavaler al Ordinului Steaua Italiei”.

În răspunsul lui, sărbătoritul a subliniat că au trecut peste treizeci de ani de cînd a început să predea limba italiană la Colegiul Național “G. Barițiu”, perioadă în care a asistat la o foarte mare evoluție a strategiilor de predare, a mijloacelor tehnice utilizate, dar și la o tot mai strînsă legătură cu oficialitățile italiene. El a arătat că, mai ales în perioada actualei Direcțiuni a școlii, a putut beneficia de o excelentă colaborare, cînd obiectivele sale de progres și performanță școlară au fost cu totul împărtășite și încurajate, cînd numărul competițiilor naționale și internaționale, al premiilor dobîndite de elevii noștri a crescut exponențial.

D-na Inspector General prof. Marinela Marc a apreciat caracterul de excepție al evenimentului, avînd în vedere că Dl. Ambasador personal a ținut să fie prezent într-o unitate școlară din orașul nostru și a elogiat de asemeni numeroasele rezultate performante obținute aici, atît pe linia studierii limbii italiene, cît și în alte domenii. D-na Directoare prof. dr. Alina Bărăian i-a mulțumit Excelenței Sale Alfredo Maria Durante Mangoni pentru inițiativa de a veni în școala noastră, cu această ocazie extrem de onorantă, și a subliniat că limba italiană reprezintă deja un brand cu valoare specifică al instituției noastre, iar rezultatele de excepție se datorează totodată unei foarte bune colaborări cu reprezentanții statului italian.

Ceremonia s-a bucurat de prezența unei echipe de televiziune de la TVR Cluj, coordonată de ziarista Andrea Ghiță. Reportajul detaliat, care s-a realizat cu acest prilej, a fost transmis în emisiunea “Transilvania Policromă” de la TVR 3 și TVR Cluj. Evenimentul a fost de asemeni semnalat în opt publicații locale (“Făclia de Cluj”, “Monitorul de Cluj”, “Foaia Transilvană”, “Clujul Cultural”, “Cluj Capitală”, “Ziar de Cluj” etc.), precum și de patru agenții de presă italiene (“aise/rete-diplomatica”, “askanews”, “ondazzurra”, “comunicazioneinform”).

(Revista Zorile, Cluj, nr. 37/2024, p. 11-13)