Etichete

, , , , ,

remember

În 2003, cînd cenzura pesedistă devenise insuportabilă chiar și în cultură, ne-am gîndit să ne mutăm pe internet. Să deschidem o revistă on-line. Nu prea știam ce-i aia, publicații virtuale abia dacă văzusem cîteva, iar în spațiul românesc le puteai număra pe degetele de la o mînă. Îmi era limpede că o asemenea revistă, dacă o voi înființa și o voi coordona, va reflecta felul meu de-a fi. Deci va evolua dezinvolt, polemic, imprevizibil și… poliglot. Conținutul (diversificat) și periodicitatea (rară – fiindcă eram singurul acoperind latura tehnică a redacției) se stabiliseră aproape de la sine. Denumirea care să reflecte toate acestea am dibuit-o: E-LEONARDO. Mai trebuia un bun artist plastic, priceput în grafica pe calculator, dispus să muncească mult și pe gratis. Atunci prietenul meu Ovidiu Pecican mi-a vorbit prima dată de vărul lui, Alexandru Pecican.

amiciziaantropologieartaatitudinebasarabiacentenariocioclopedicadante

Nu-mi venea să cred că voi avea noroc de un om sufletist și dezinteresat. Sau, dacă totuși da, atunci probabil că n-o să-mi placă stilul lui artistic. Primele dialoguri, între Cluj și Arad, au fost doar la telefon. I-am explicat pe scurt ce voiam să fac și de ce aveam nevoie: suport grafic pentru o revistă culturală românească, de factură internațională, zglobie și nonconformistă. Ideea l-a captivat din start și au început să curgă pe mail sugestiile lui febrile. Treptat ne-am focalizat atenția spre un anumit stil de abordare. În funcție de eseurile, studiile, comentariile, analizele și textele literare care veneau spre publicare, eu inventam numele unei rubrici, iar el scornea butonul-generic, mai totdeauna impecabil ca formă estetică.

dialogdialogodidacticablagadosar_Gomadosar

Am mers înainte astfel, într-o colaborare amicală și benevolă, neretribuită pentru noi toți, cei care ne-am implicat, între 2003 și 2012, în apariția celor 18 numere ale revistei E-Leonardo. Am publicat în total 116 autori români şi străini, 15 traducători. Cu peste 33.000 de accesări, din peste 40 de state ale lumii, se pare că micul nostru experiment n-a trecut neremarcat.

dosaredynastyeditorialeseueseu2essaiessay

Între timp l-am cunoscut și personal pe Alexandru Pecican, un om spontan și jovial, dezinhibat și prietenos, așa cum mi-l imaginasem din conversațiile prin telefon sau mail. Legăturile noastre s-au aprofundat, cu ocazia cîtorva întîlniri de-a lungul anilor. Am aflat cu regret problemele lui periodice de sănătate. Întrucît se specializase pe grafica de carte, l-am rugat să gîndească și să realizeze coperta pentru patru cărți ale mele, în momente succesive. A mai adăugat el, din proprie inițiativă, un ciclu de compoziții grafice, monstruos-fantastice, prin care să ne acompanieze în volumul de dialoguri despre Dante Alighieri.

pinzeleviceversadialoguri_Dante

image description

Alexandru Pecican, prietenul meu din Arad, pe care nu l-am văzut prea des, dar cu care am colaborat intens în plan intelectual, s-a stins din viață azi. Dumnezeu să-l odihnească!

europafackxfilmgaleriaholocaustistorialeonardomusicnecenzuratora_exactapamphletphilosophypoetrypoeziepolemicapoliticsprozapsychotherapyrevistesaggioscandalteatruteze_antitezetraducereubu

Publicitate