Etichete

, , , ,

VulcanescuIeri m-am gîndit să verific ceva pe Wikipedia, o “enciclopedie liberă”, la care “poate contribui oricine”. Voiam să văd niște detalii despre un scriitor român, condamnat pentru crime de război, care a dat numele unui liceu din București. Am citit în introducerea articolului:

Mircea Vulcănescu (3 martie 1904, București – 28 octombrie 1952, Aiud) a fost un economist, filolog, filosof, publicist, sociolog, teolog și profesor de etică român, victimă a represiunii comuniste din România.

De mirare în cîte domenii ale cunoașterii intelectuale s-a ilustrat, în așa scurt timp, personajul care, în timpul războiului, participa la ședințele de guvern alături de Mareșalul Ion Antonescu și venea cu propuneri originale privind jefuirea evreilor. Bietul de el – a fost o victimă.

Oare alții tot așa îl văd? Pagina în franceză e de asemeni înflăcărată, cît privește capacitățile lui profesionale (traduce fix ce-a găsit pe românește). Însă adaugă și reversul medaliei, dînd tîrcoale realităților istorice:

Mircea Vulcanescu, né le 3 mars 1904 à Bucarest et mort le 28 octobre 1952 à Aiud, est un économiste, linguiste, philosophe, journaliste, sociologue, théologien et professeur d’éthique roumain. Membre du gouvernement fasciste d’Antonescu, il fut accusé par le régime communiste de crimes de guerre à l’issue de la Seconde Guerre mondiale.

Pagina în engleză mai taie din coada cîrnatului de elogii profesionale și punctează sec: personajul n-a fost doar “acuzat” de “regimul comunist”, ci a fost “condamnat” pentru “crime de război”. Ah, deci n-a fost tocmai victimă inocentă, cum eram convins pînă acuma?

Mircea Aurel Vulcănescu (3 March 1904, Bucharest – 28 October 1952, Aiud) was a Romanian philosopher, economist, ethics teacher and sociologist, and convicted war criminal.

Enciclopedia Wikipedia ne oferă lecturi plăcute, unde putem învăța lucruri interesante despre lume și viață.

P.S. În urma apariției acestui articol în presa electronică și a discuțiilor pe care le-a suscitat, articolul despre Mircea Vulcănescu din Wikipedia în limba română a fost completat.

Publicitate