Etichete

, , , ,

Sigmund Freud In Home Office At DeskS-a mai păstrat o singură scrisoare, cu aspect semi-oficial, a lui Freud. Acolo îl anunţă pe Jung de apariţia unei noi publicaţii, Internationale Zeitschrift für ärztliche Psychoanalyse, pe care o coordonează şi unde îl invită să colaboreze. Printre altele îl informează şi despre culisele potlogăriei de la Zentralblatt: “S-a aflat acum că între Stekel şi editură se încheiase deja cu un an şi jumătate în urmă un contract secret, care garanta înlăturarea mea în situaţia unui conflict între editor şi redactor. O frumoasă trădare”. Jung îi răspunde cu generalităţi despre activitatea curentă şi respinge responsabilitatea pentru o situaţie pe care indirect o girase: “Dacă se va adeveri că Stekel încheiase cu Bergmann un contract secret, atunci acesta ar fi tocmai acel gen de mîrşăvie cu care eu nu doresc să fiu comparat”.

După cîteva luni vine, în sfîrşit, mesajul de clarificări şi de la Zürich. “Stimate domnule profesor, / Am aflat prin intermediul domnului dr. Maeder că dumneavoastră vă îndoiţi de a mea bona fides. M-aş fi aşteptat să îmi comunicaţi direct un lucru care atîrnă atît de greu în cumpănă. Reproşul acesta fiind cel mai grav care i se poate face unui om, îmi faceţi astfel imposibilă continuarea unei colaborări cu dumneavoastră. Renunţ, drept urmare, la funcţia de redactor al Jahrbuch, pe care mi-aţi încredinţat-o. Le-am adus la cunoştinţă decizia mea şi lui Bleuler, şi lui Deuticke. / Cu deosebită stimă, / Dr. C.G. Jung.” O jumătate de an mai apoi se produce şi următoarea demisie: “Cele mai recente evenimente m-au convins că între opiniile mele şi concepţiile majorităţii membrilor Asociaţiei noastre există un contrast atît de izbitor, încît nu mă mai pot considera persoana nimerită pentru funcţia de preşedinte. Înaintez, aşadar, conferinţei preşedinţilor locali demisia mea, cu mulţumirile mele pentru încrederea acordată pînă acum”.

Jung pleacă într-un turneu de conferinţe în Anglia şi Statele Unite. Freud reorganizează filialele din Berlin, Budapesta, Londra, München şi Viena sub preşedinţia lui Karl Abraham. Filiala din Zürich se retrage din Asociaţia Internaţională de Psihanaliză. Drumurile celor doi savanţi se despart pentru totdeauna.

Masivul volum de corespondenţă dintre Freud şi Jung, publicat după mai bine de o jumătate de secol, dezvăluie detalii esenţiale despre gîndirea şi personalitatea celor doi profesori. Ne introduce în culisele întemeierii şi extinderii mişcării psihanalitice la nivel mondial. Trece în revistă o bogată cazuistică medicală, disputată între terapeuţi. Dar, înainte de toate, oferă o diagnoză fidelă a unei prietenii: de la naştere şi consolidare, pînă la descreştere şi destrămare. Atunci cînd actanţii sînt oameni inteligenţi, harnici şi ambiţioşi – care îşi organizează atent activitatea ştiinţifică şi, prin mărturisirile lor, ne permit şi nouă să le înţelegem demersurile – cîştigul de experienţă este cu atît mai consistent. Iată o carte care ne arată resorturile ascunse ale naturii umane.