Etichete

, , , , , , ,

ceausescuÎn ultimii ani de domnie ai lui Ceauşescu a stîrnit senzaţie fuga în Occident a spionului său şef, generalul Pacepa, născocitorul multor lovituri din umbră peste hotare. Cartea publicată de acesta, în scurtă vreme, Orizonturi roşii, ridica năframa de pe imaginea unui dictator lipsit de scrupule. Faptul că îşi înfometa populaţia şi o ţinea în subdezvoltare, pentru a o controla mai uşor, ne era cunoscut din experienţa de zi cu zi. Faptul că – în aroganţa lui fără seamăn – a comandat atacul terorist cu bombă asupra sediului Europei libere, sau împotriva unor personalităţi incomode, l-am aflat de pe undele scurte. (Monica Lovinescu a fost bătută bestial de un comando, în faţa propriei sale case din Paris. Paul Goma şi Şerban Orăscu au primit colete explozive la domiciliu. Ziaristul Emil Georgescu a fost înjunghiat cu zeci de lovituri de cuţit în garajul său din Germania. Trei directori ai incomodului post de radio au pierit de cancer, în mod ciudat, la scurte intervaluri.)

După statul comunist terorist, aveam să aflăm dintr-o serie de cercetări articulate, publicate nu de mult, că trăiam şi într-un stat comunist sclavagist. Metoda simplă de înavuţire, dar cu atît mai revoltătoare, consta în vînzarea cetăţenilor care voiau să evadeze din paradisul artificial. Lungi tratative s-au purtat cu Germania Federală pentru “răscumpărarea” oamenilor care insistau să scape de schizofrenia românească. Se percepeau tarife colosale pe cap de expatriat, în funcţie de pregătirea lor profesională şi de nivelul lor social. Aceeaşi linie comercială preferenţială, destinată să umple vistieria statului cu valută forte, s-a deschis pe relaţia cu Israelul (vezi cartea lui Radu Ioanid, Răscumpărarea evreilor).

Toate aceste aranjamente mai beneficiau – în cota lor de josnicie – de-o limită a îndreptăţirii cinice. Dictatorul replica la atacurile presei libere occidentale, recurgînd la mîna înarmată a teroriştilor. Dictatorul fructifica bogăţia umană a patriei, prin vînzarea ei peste hotare. Însă dezvăluirile de ultimă oră din presă, după cercetarea dosarelor secrete ale Securităţii, ne conving că trăiam într-un stat comunist escroc, pentru ale cărui aranjamente delictuoase internaţionale nu mai pot fi date explicaţii decît în sfera penalului.

Reclame