Etichete

, , , , ,

N-aveam ce face de mărţişor? M-a pus necuratul să caut pe internet, să văd cine nu poate dormi de grija mea. Aşa l-am găsit pe Alex. Ştefănescu, reconvertit la spaţiul virtual în Literatura de azi. Omul ţine un fel de rubrică-dicţionar, “Scriitori văzuţi din avion”, unde îşi îndeasă, în mici pastile de inteligenţă caracteristică, frivolităţile despre lumea literară.

stefanescupaunescuFireşte vorbim de acelaşi personaj care, acum doi ani, cocheta cu literatura şi cu Elena Udrea. În aprilie 2012, după ce-a semnat un protocol de colaborare (!) cu blonda fatală, expertul Ştefănescu declara fără a clipi: “Am spus de foarte multe ori, în calitate de critic şi istoric literar, bun cunoscător al biografiei lui Eminescu: dacă Eminescu ar fi trăit astăzi, în mod sigur ar fi membru al PNŢCD”. Bietul Mihăiţă se ştie ce opţiuni falimentare a avut în gazetăria politică de odinioară. Dar parcă atît de iresponsabil tot nu-l ştiam, încît să se înscrie azi într-un partid din care o parte era la putere, altă parte a fost în opoziţie, iar tot restul e sforăitor reprezentat de-un ziarist expandat. Să te faci ţărănist şi să fii coleg cu Alex. Ştefănescu presupune un dublu dezavantaj.

Ei bine, acest dansator de cazacioc prin saloanele cu vitrine se gîndeşte să deturneze o frază confesivă a mea, prin care mă declaram independent faţă de toate grupările de interese culturale din prezent. Mai adăugînd oleacă de frişcă ironică, Ştefănescu se căzneşte să întoarcă albul în negru, să schimbe calitatea în defect, să persifleze neapartenenţa la vreun grup de presiune. Rezultă un articol de dicţionar sui-generis: “LASZLO ALEXANDRU. În pretinsele sale articole polemice, Laszlo Alexandru practică violența verbală. El este foarte mîndru de comportamentul lui agresiv. Se consideră un fel de erou dintr-un film american, care luptă singur cu o întreagă armată de adversari: ‘Am izbit roată cu frazele mele polemice, fără a menaja nici un grup sau grupuleţ.’ Pe marginea unor drumuri de munte poate fi văzut cîte un panou de avertizare pe care scrie: ‘Atenţie, cad pietre!’. În mod similar, bătăiosul publicist de la Cluj ar trebui să poarte agăţată de gît o pancartă cu inscripţia ‘Atenţie, Laszlo Alexandru izbeşte roată!’”.

Anunțuri