Etichete

, , , ,

sirbuCelor care mai au candoarea de-a se mira că în jurul nostru mişună incompetenţii, ariviştii şi nechemaţii, o însemnare hazlie din jurnalul lui I.D. Sîrbu este în măsură să le reamintească universul în mijlocul căruia evoluăm. “Îmi aduc aminte, prin 1947-48, la Floreşti, lîngă Cluj, au fost adunate circa 150-200 de curve profesioniste. Institutul de Psihologie şi Pedagogie (N.D. Pârvu) m-a invitat să ţin şi eu cursuri, ‘de etică şi estetică’, în cadrul aşa-zisului program de ‘reeducare politică, morală şi socială’ a acestor foste profesioniste. După o singură vizită în cazarma din Floreşti, am plecat îngrozit de vulgaritatea agresivă şi revoltată a ‘tovarăşelor eleve’. Dar, peste un an, aceleaşi ‘eleve’, coafate decent, nefardate, au cîntat, recitat şi dansat şcolăreşte în cadrul unei serbări de absolvire. (Doar la urmă, din cauze unei mici greşeli de protocol, grupa de dansatoare a întors curul gol către public şi onorata comisie – din care făceam şi eu parte – ridicîndu-şi fustele şi făcîndu-ne din mînă gestul acela ţigănesc, internaţional…)

Multe au făcut onorabile cariere în cultură, artă, sindicate. Prin 1955, îi făceam dese vizite uneia din ele care ajunsese inspectoare şefă în Ministerul Învăţămîntului. Avea o frumoasă bibliotecă, ea însăşi părea o perfectă emblemă a unui miracol de femeie nouă, în lume nouă, avînd o morală nouă şi ea…

Cînd a plecat la bucătărie să-mi facă o cafea (era o unguroaică deosebit de inteligentă, plină de umor, mare actriţă, în felul ei), m-am uitat printre cărţile din bibliotecă. Sub prozatori (Ilyés Béla, Asztalos, Nagy István etc.), am găsit dosite un stoc masiv de ilustrate porno şi sexy, din import sau contrabandă.

Am zis: curva-i curvă pînă moare! Dar asta nu m-a împiedicat să îi sărut mîna cu respect, umor şi optimism.”

Publicitate