Etichete

, , , , , , , ,

priebkeAcum două săptămîni a murit în Italia, la vîrsta de 100 de ani împliniţi, un om care se numea Erich Priebke. În tinereţe a fost căpitan al trupelor SS şi unul dintre principalii responsabili ai măcelului din martie 1944 de la Peşterile Ardeatine din Roma. Partizanii omorîseră, într-o ambuscadă, 33 de soldaţi germani. Ca represalii armata nazistă a întocmit liste cu 335 de italieni arestaţi, care au fost executaţi prin împuşcare. Priebke a fost răspunzător de verificarea listelor, a coordonat asasinatele şi, din cîte se pare, a omorît doi oameni cu mîna lui.

La terminarea războiului a beneficiat şi el, ca alţi criminali nazişti, de complicitatea Vaticanului (prin episcopul Alois Hudal), care i-a pus la dispoziţie documente false şi bani de călătorie pentru a ajunge în Argentina. Timp de 50 de ani a fost acolo un cetăţean model. A început spălînd vase, a fost chelner la berărie, apoi şi-a deschis un magazin de produse alimentare. S-a implicat în Asociaţia Culturală Germania-Argentina, al cărei preşedinte a devenit şi în cadrul căreia a deschis o şcoală pe care o administra. A avut doi fii, apoi a devenit bunic şi străbunic. La jumătatea anilor ‘90 a fost găsit de reporterii televiziunii ABC News, care l-au filmat la ieşirea din şcoală şi i-au luat un interviu. Priebke şi-a admis participarea la masacrul de la Roma, dar a respins orice responsabilitate pentru acele fapte. Cinismul bătrînului i-a înfuriat pe telespectatori şi a declanşat un val de indignare în America şi Europa. Autorităţile argentiniene l-au arestat şi, după tergiversări repetate, l-au extrădat în Italia pentru a fi judecat.

În prima instanţă, cu un vot de 2 contra 1, curtea l-a recunoscut vinovat, dar l-a scutit de pedeapsă, pe motiv că ar fi comis faptele criminale sub constrîngere, în executarea ordinelor militare. Clădirea tribunalului a fost luată cu asalt, timp de şapte ore, de către mulţimea furioasă la aflarea verdictului, în vara anului 1996. Proteste vehemente au venit de la familiile victimelor, dar şi de la Centrul Simon Wiesenthal, care i-a reproşat statului italian că lasă nepedepsite crimele împotriva umanităţii. Instanţa superioară a respins tactica de apărare a lui Priebke, întrucît nici la procesul de la Nürnberg nu se acceptase derobarea de responsabilitate, sub motivul executării unui ordin primit. Fostul ofiţer a fost condamnat în 1998 la închisoare pe viaţă, pedeapsă comutată apoi în domiciliu obligatoriu, datorită vîrstei înaintate a celui vinovat.

Reclame