Etichete

, , , , ,

Observ întîmplător pe blogul Alinei Gorghiu că fotogenica deputată se entuziasmează de programul pentru sănătate al mareşalului Antonescu. “Militarii graşi nu aveau ce căuta în armata lui Antonescu, iar verificările se făceau la… kilogram. Normali, discutabili şi obezi… Cei din urmă riscau plecarea din armată dacă nu făceau ceva în privinţa greutăţii.”

Dacă aşa se pune problema, cuvinte generoase pot fi rotunjite şi pe marginea programului de alimentaţie raţională al lui Ceauşescu. Au fost chiar medici care au trudit la asta, numărînd caloriile populaţiei. Iar, pe urmele lor, tovarăşul secretar general repartiza din vîrful condeiului ghearele de pui şi picioarele de porc (marca “Adidas”) pe galantarele patriei.

E instructiv că, în istoria noastră recentă, dictatorii fascişti şi dictatorii comunişti nu s-au limitat doar la puterea politică absolută. Ei şi-au vîrît nasul în cămara cetăţenilor, învăţîndu-i ce şi cum să mănînce. Şi-au strecurat ochii în aşternutul locuitorilor: conform legislaţiei, profesorii din corpul universitar nu se puteau căsători fără aprobarea scrisă a Cîinelui Roşu. Iar nevestele de proletar erau ajutate de Nea Ceaşcă să devină mame eroine, cu o producţie minimă de cinci copii pe cap de familie, prin controale ginecologice obligatorii la locul de muncă.

Ce interesant e să iei un detaliu din viaţa anormală de pe vremea unei dictaturi şi să-l travesteşti în aparenţe luminoase. Nu cred totuşi că politiciana de azi ar fi la fel de entuziastă dacă, o dată pe lună, la intrarea în Parlamentul României, ar fi aşteptată de ginecologul Guvernului.

gorghiu

Anunțuri