Etichete

, , , , ,

Dacă tot se restructurează prin lichidare armata română, o soluţie ticluită de minţi capitaliste avide să stoarcă dolari din piatră seacă a fost să transforme cazărmile în muzee. Zis şi făcut. Fosta unitate de la Tîrgovişte, care a asistat în decembrie 1989 la execuţia soţilor Ceauşescu, va deveni loc de pelerinaj internaţional. Ştirea nu consemnează cîte muzee se vor inaugura, prin diverse localităţi ale patriei, la colţurile de stradă unde au pierit, de moarte violentă, tinerii ce-au protestat împotriva dictaturii lui Ceauşescu. Important e că turistele suedeze vor admira paturile metalice unde cuplul comunist s-a odihnit ultima dată, sala măruntă în care s-a ţinut simulacrul de proces, zidul în dreptul căruia cei doi au fost ciuruiţi.

pocO problemă totuşi există. După cum arată directorul Complexului Muzeal, “zidul unde s-a pus în practică sentinţa completului de judecată, în 25 decembrie 1989, a suferit nişte modificări în timp, în sensul că, la un moment dat, s-a tencuit acel zid şi, de asemenea, imediat după anul 1990, 1991 dacă nu mă înşel, la Tîrgovişte s-a filmat o parte din pelicula ‘Revoluţia, punctul zero’ avîndu-l ca regizor pe Sergiu Nicolaescu. Atunci, în momentul filmărilor, s-a intervenit asupra zidului, în anumite zone fiind introduse capse care au explodat pentru a se da veridicitate momentului execuţiei”. O asemenea impietate se cuvine grabnic remediată. “În momentul de faţă nu am luat o decizie foarte clară, să vedem cum reuşim să dăm acea tencuială jos. Cel mai probabil se vor ocupa de acest lucru restauratorii din cadrul muzeului, pentru a îndepărta acel strat de tencuială astfel încît să ajungem la suprafaţa din 1989.”

Eu cred că s-ar putea găsi o soluţie mai eficientă, pentru refacerea naturală a găurilor de gloanţe în zidul legendar. Ar trebui invitat la faţa locului Ion Iliescu, pentru a explica niţel ce-a fost cu mineriadele din 1990.

poc2

Anunțuri