Etichete

, , , , , , ,

Octavian Goga (1881-1938) a fost un cunoscut poet şi om politic. S-a evidenţiat prin militantismul său naţionalist. În scurtul mandat ca prim-ministru, din 28 decembrie 1937-10 februarie 1938, a încălcat prevederile Constituţiei din 1923 şi obligaţiile internaţionale asumate de România în privinţa minorităţilor naţionale. A promovat Decretul de revizuire a cetăţeniei, în urma căruia sute de mii de evrei au fost privaţi de drepturile lor civile şi de protecţia legilor autohtone. Această decizie politică a deschis drumul altor restricţii legislative, care au stat la baza Holocaustului din România.

Demis la scurtă vreme din funcţie de Carol al II-lea, care îl şi numise, politicianul xenofob, cu vederi fasciste şi antisemite, s-a retras pe domeniul său de la Ciucea. Nu şi-a ascuns afecţiunea pentru conacul său, care în ziua de azi e amenajat ca muzeu: “Mă gîndesc la acasă. Niciodată Ciucea n-a fost mai luminoasă și nu mi-a vorbit mai de-aproape inimii”.

ciucea1

ciucea2

ciucea3

ciucea4

ciucea5

ciucea6

Iuliu Maniu (1873-1953) a fost unul dintre cei mai de seamă oameni de stat români. Deputat al Transilvaniei în Parlamentul de la Budapesta, preşedinte al Consiliului Dirigent după unirea Ardealului cu România, fondator al Partidului Naţional Ţărănesc şi preşedinte al acestuia, a fost în trei rînduri prim-ministru al României. S-a opus dictaturii lui Carol al II-lea şi totalitarismului promovat de Ion Antonescu, a fost adversarul dictaturii comuniste de după al Doilea Război Mondial. A fost arestat de comunişti, condamnat la detenţie pe viaţă şi depus la temniţa din Sighet. A murit în închisoare. Trupul său a fost aruncat la groapa comună din Cimitirul Săracilor, de la periferia Sighetului.

După arestarea lui Maniu, în 1947, casa natală din Bădăcin (Sălaj) a fost de asemeni pedepsită. Transformată în depozit de îngrăşăminte chimice, după o vreme a ajuns tabără de pionieri, pentru a deveni apoi cămin pentru copii cu handicap sever. Parohul localităţii îşi aminteşte: “Erau întinşi pe pat, acolo îşi făceau treburile, necesităţile. Eu aveam ocazia să mă duc… Mai murea cîte un copil din ăla şi îi făceam slujba… Abia rezistam să trec prin acele saloane. Şi acum se simte mirosul pereţilor. Deci, a fost pur şi simplu batjocorită memoria lui de către autorităţile comuniste din vremea aceea. Şi acum este tot o batjocorire”. Conacul a fost, pînă la urmă, inclus în proprietatea Bisericii Greco-Catolice, pe baza prevederilor testamentare ale marelui om politic, care spunea cu nostalgie: “La Bădăcin parcă şi aerul este mai proaspăt. În liniştea grădinii lui uit greutăţile zilnice, pentru că aici sunt cu adevărat acasă”.

badacin1

badacin2

badacin3

badacin4

badacin5

badacin6

badacin7

[Sursa imaginilor de la Ciucea: internet.
Sursa imaginilor de la Bădăcin: Ramona Băluţescu, 14 iulie 2013.]

Reclame