Etichete

, , , , , , ,

Presa occidentală a mai găsit un subiect picant despre România. Demnitarul american Colin Powell a fost nevoit să ofere explicaţii publice, legate de relaţiile sale cu Corina Creţu, fosta purtătoare de cuvînt a lui Ion Iliescu. Hackerul “Guccifer” a spart conturile de mail ale generalului american şi-a găsit acolo, cu surprindere, o serie de mesaje tandre, venite de-a lungul anilor de la focoasa politiciancă româncă. Fotografii în costum de baie, suspine duioase, tot tacîmul: “Nu aş fi crezut că, la 43 de ani, pot plînge după un bărbat ca o adolescentă”; “Nu spune nimeni să mergem în pat. Vreau doar să te văd, nimic altceva”; “Te-am iubit prea mult, prea mulţi ani. TU ai fost cea mai mare iubire a vieţii mele”.

cretuÎntre anii 2001-2005, Colin Powell a fost secretar de Stat şi mîna dreaptă a preşedintelui american. În acea perioadă George W. Bush a vizitat Bucureştiul şi-a participat la un miting triumfalist, alături de Ion Iliescu, în Piaţa Revoluţiei. Mi-a rămas în minte una din frazele lui entuziaste, la adresa omologului român ce nu ezitase să-i folosească pe mineri în ciomăgirea electoratului rebel: “Here we stand today, shoulder to shoulder…”. După o ezitare de cîteva secunde a răsunat, peste piaţa plină de lume, vocea tremurată de emoţie a translatorului: “Stăm astăzi aici, şold lîngă şold”.

Au mai trecut zece ani pînă cînd opinia publică internaţională a aflat că poziţia “shoulder to shoulder” a fost experimentată şi de subordonaţii celor doi preşedinţi, în pregătirea întîlnirii istorice. Să le fie de bine! Între miliardele suplimentare, contractate cu prietenii americani pentru o autostradă cît o centură de ocolire, sau primirea reparatorie în NATO, parafată cu un preşedinte post-neo-comunist, s-a găsit locşor şi pentru tipul de idilă lucrativă descrisă în orice broşură de spionaj.

Iată un bun subiect cinematografic. În loc să-i promoveze în spaţiul filosofic ondulator deal-vale pe nişte lipoveni cu sînge-n instalaţie, care-au dat cu jula în detrimentul lui Picasso la Rotterdam, era preferabil pentru Tudor Giurgiu şi echipa lui de specialişti să se aplece oleacă asupra piţipoancei care ne-a băgat în NATO, prin fuziunea cu specialiştii ei militari.

Reclame