Etichete

, , , , , , ,

Există în viaţă situaţii tragice, cînd chirurgul îl deschide pe bolnavul aflat pe masa de operaţie, constată cancerul generalizat şi e nevoit să-l închidă la loc, fără a-l mai putea ajuta. Nu cred totuşi că cineva ar împinge cinismul pînă la a trimite pacientul acasă, bătîndu-l amical pe umeri şi spunîndu-i surîzător: “felicitări, amice, de-acuma eşti sănătos!”.

Iat-o pe Cosmina Fernoagă, şefă a unei mărunte asociaţii de jurnalişti, titrînd recent într-o gazetă locală: Cum se încheie scandalul de la Tribuna. Ei, cum se încheie? Le-a cerut cineva scuze scriitorilor seniori expediaţi de Arman la cimitir? Le-a răspuns cineva sutelor de intelectuali care au semnat două proteste ale Uniunii Scriitorilor? A dat curs cineva dezacordului formulat de PEN Club România ori solicitării exprimate de direcţiunea festivalului TIFF? A pus cineva capăt pierderilor provocate de managementul catastrofal pe bani publici la Tribuna? L-a îndepărtat cineva din funcţie pe condamnatul penal care trimite mesaje de ameninţare? Le-a dat cineva clarificări publice politicienilor Mircea Jorj şi Aurelia Cristea, membri ai arcului guvernamental? Nimic din toate acestea. După încheierea anchetei ordonate în regim de maximă urgenţă, cineva a decis fără minimă decenţă: “să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimica”.

Aşa că Mircea Arman se întoarce la birou să caute soluţii, începînd cu penalizarea financiară a subordonaţilor. Iar Cosmina vieţii se avîntă să proclame că scandalul s-a încheiat! Atunci cînd şefa jurnaliştilor îşi abureşte cititorii, servindu-i culant pe potentaţii locului, şi îi asigură surîzător pe colegii ei ziarişti că tocmai s-au însănătoşit, e vremea să ne facem o cruce largă şi să sunăm la pompele funebre. Tribuna e încă o instituţie culturală care a murit din cauza lipsei de scrupule şi a abuzului de putere.

Publicitate