Etichete

, , , , , , , , ,

Mircea Arman îşi exercită în mod arbitrar prerogativele manageriale. Sectorul presei este, prin excelenţă, un domeniu al comunicării. Era imposibil să fie ascunsă de ochii publicului o asemenea derivă stalinistă în societatea postcomunistă. Conversaţiile culturale pe internet s-au inflamat. Redactorii Tribunei au adresat un memoriu Consiliului Judeţean Cluj încă de la finele lunii februarie. Filiala Uniunii Scriitorilor a depus la aceeaşi instituţie un alt memoriu, susţinut de peste 500 de semnături. Nici un răspuns. Televiziunea Română a prezentat situaţia, într-un reportaj edificator, în cadrul buletinului de ştiri. Nici o soluţie. Ştefan Manasia a descris în două articole muşcătoare din Observator cultural condiţia lor suprarealistă. A fost chemat la nişte abuzive comisii disciplinare pentru a fi muştruluit că şi-a exercitat libertatea cuvîntului. S-au coagulat în mod spontan două demonstraţii, ale cîtorva zeci de intelectuali clujeni, pe strîmtele coridoare cu birouri, pentru a-i susţine pe scriitorii persecutaţi. Managerul a chemat poliţia, prin numărul telefonic de urgenţă. Claudiu Groza i-a adresat o scrisoare publică preşedintelui C.J., Horea Uioreanu. Nici o reacţie. La deschiderea Festivalului Internaţional de Film TIFF, directorul Tudor Giurgiu s-a solidarizat în mod spectaculos cu cauza jurnaliştilor, solicitînd rezolvarea acestui derapaj ruşinos. Cîteva zile mai tîrziu, trei dintre ziariştii protestatari – Ştefan Manasia, Claudiu Groza şi Ioan-Pavel Azap – au fost concediaţi.

TIFF

A venit al doilea protest al filialei clujene a Uniunii Scriitorilor, cu o nouă listă de semnături, la care au aderat în primele două zile peste 100 de persoane. L-a urmat îndeaproape protestul PEN Club România, care reclama situaţia frapantă de încălcare a drepturilor omului şi avertiza că va aduce conflictul la cunoştinţa organismelor internaţionale. În replică Mircea Arman s-a dezlănţuit într-un şir de recriminări, a denunţat “agresiunea anti-românească şi anti-creştină a pseudo-jurnaliştilor”, a cerut intervenţia Procuraturii şi a SRI (?!), i-a ameninţat pe cei de altă părere decît a sa cu procese şi cu plata unor daune de un miliard de lei de căciulă. Îndată certăreţul individ a fost exclus din Uniunea Scriitorilor.

Pesemne că altceva tot nu se mai făcea, dacă nu apărea scrisoarea deschisă a şefului PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, care îi solicita lui Horea Uioreanu “destituirea pe loc a celui care a provocat toată această stare ruşinoasă şi tensionată, o persoană deloc frecventabilă”. Tot atunci s-a publicat şi mesajul de susţinere pe care deputatul PSD de Cluj, Aurelia Cristea, l-a transmis jurnaliştilor de la Tribuna. Aşa că s-a constituit la 10 iunie o comisie internă de control, din partea Consiliului Judeţean Cluj, pentru a se vedea despre ce-o fi vorba oare.

Publicitate