Etichete
incompetenta, Mircea Arman, polemica, proteste, Revista Tribuna
Am urmărit ieri un scurt reportaj la buletinul de ştiri al TVR Bucureşti (vezi filmul anexat, cu începere de la minutul 19). Redacţia revistei Tribuna s-a răsculat deschis împotriva noului redactor-şef, Mircea Arman, pe care-l acuză că abuzează de funcţia pe care o deţine şi distruge publicaţia recent preluată. E semnalată degradarea accelerată a calităţii revistei, din cauza faptului că numeroşi colaboratori refuză să mai apară aici. Poetul Ştefan Manasia arată că, datorită ieşirilor scandaloase ale noului manager, “scriitorii proeminenţi ai Clujului au fost alungaţi în paginile altor reviste. Ceea ce mi se pare absurd şi intolerabil”. Teatrologul Claudiu Groza subliniază incompetenţa şi frapanta aroganţă ale boss-ului în domeniul pe care se agită: “Domnul Mircea Arman a venit la o revistă de cultură, unde lucrează oameni care au o experienţă de zece şi douăzeci, sau chiar peste douăzeci de ani, pe domeniul lui, fiecare. Dînsul a venit cu impresia că are de-a face cu nişte vagabonzi, cum ne-a caracterizat de altfel, nişte deprofesionalizaţi, declasaţi, sinecurişti”. Graficianul Ovidiu Petca reproşează eliminarea unor direcţii prestigioase de activitate, cum a fost Tribuna Graphic, care i-a adus periodicului cultural o recunoaştere internaţională.
Întreaga situaţie a condus la elaborarea unui protest public, care a fost deja semnat de peste 500 de oameni de cultură şi a fost prezentat la Consiliul Judeţean Cluj. Se aşteaptă soluţionarea impasului, prin îndepărtarea din funcţie a managerului nepriceput. Poetul Ion Mureşan punctează: “Eu am lucrat la Tribuna cam 10 ani. Şi ştiu că nici comuniştii nu alegeau oameni de proastă calitate la conducerea unei reviste care este simbol pentru Transilvania, o revistă care reprezintă spiritul transilvan, încă de la înfiinţarea ei”.
În replică Mircea Arman a declarat incoruptibil: “Eu nu le cer decît să respecte legea. Dacă înainte nu s-a respectat legea, nu e problema mea. Eu, în mandatul meu, se va respecta şi de-acum încolo legea. Adică angajaţii vor sta opt ore la serviciu. Toată lumea în ţara asta are datoria să stea opt ore pentru banii pe care îi încasează”. Simpatică logica verbală a contestatului personaj: dacă înainte legea nu s-a respectat, în mandatul meu se va respecta şi de-acum încolo. Instructiv anacolutul ce oglindeşte egolatria: eu, în mandatul meu, se va respecta legea. Stimulator îndemnul managerial: toată lumea din ţara noastră trebuie să stea opt ore. N-ar fi totuşi preferabil ca lumea să muncească, în domeniul la care se pricepe, în loc să stea?
Oare pe cînd le va pica fisa, celor de la conducerea Consiliului Judeţean Cluj, că au plasat un agramat în fruntea unei instituţii culturale?
Depinde, eu aş prefera ca parlamentarii, politicienii să stea opt ore şi să nu muncească deloc pentru banii pe care îi primesc.