Etichete

, , , , , ,

manolescuÎntr-un articol publicat pe blogul Adevărul, Nicolae Manolescu analizează Neo-analfabetismul. Ce subliniază prestigiosul critic literar şi conducător de revistă culturală? Că, spre deosebire de etapa comunistă, cînd partidul încerca să mai dreagă busuiocul şi îndruma oamenii necăjiţi spre cursurile elementare, pentru a-i scoate din bezna ignoranţei, azi, tocmai dimpotrivă, chiulangiii şi aroganţii ocolesc sistematic şcoala. Asistăm la o masivă paradă a imposturii, dată de uzurparea titlurilor şi a diplomelor şcolare. “Ce observăm ceas de ceas, zi de zi şi în proporţie de masă, vorba neuitatului Lenin? Observăm că nivelul mediu al şcolii a scăzut şi că tot mai multe cadre, cum li se spune, sau ‘gulere albe’, îşi trec în CV diplome şi titluri fictive, şcoli neidentificabile, opere ştiinţifice netipărite şi altele. E limpede ce vor ei să demonstreze: faptul că au studiile pretinse legal sau moral de funcţie. (…) Neo-analfabetismul e o formă agresivă de pseudocultură. Neo-analfabeţii trecuţi prin şcoală ca gâsca prin apă sunt prezenţi peste tot, au opinii, dau lecţii. Au o aroganţă necunoscută inculţilor de odinioară.”

Revelaţiile tardive ale lui Nicolae Manolescu riscă să devină legendare. Mi-ar fi plăcut să aud aceste vorbe ale sale şi în vara anului trecut, cînd profesoara Rodica Zafiu a încercat să publice, în cadrul rubricii permanente pe care o deţinea la România literară, o minuţioasă analiză profesionistă a plagiatului comis de primul-ministru Victor Ponta. Numai că “printr-un telefon de 30 de secunde, dl. Nicolae Manolescu a transmis redacţiei că articolul nu va apărea niciodată… Şi, evident, a fost eliminat”.

Dacă vrea să ne convingă de faptul că e într-adevăr îngrijorat de neo-analfabetism, N. Manolescu are la dispoziţie o cale regală: să publice în revista pe care o teleghidează textul pe care l-a cenzurat acum cîteva luni şi care, în substanţă, dovedea aceleaşi aspecte.