Etichete

, , , , , ,

Alaltăieri seara am fost invitat la emisiunea amicului Mihai Hurezeanu, la televiziunea Transilvania Live, pentru a evoca întîmplările din decembrie 1989. Alături de noi s-au aflat în platou jurnalistul Victor Lungu, coautorul celei mai bune cărţi de investigaţie despre revoluţia clujeană, Răzvan Rota, realizatorul impresionantelor fotografii din Piaţa Libertăţii în momentele insurecţiei, precum şi părintele greco-catolic Teodor Lazăr, duhovnicul Doinei Cornea.

Dincolo de latura autobiografică a fiecărei intervenţii, am ţinut să subliniez că evenimentele sîngeroase de-atunci au fost rezultatul unui plan militar elaborat anterior. S-a lucrat scrupulos, cu harta de operaţiuni sub ochi. Intenţia creierelor strategice a fost să blocheze afluxul protestatarilor spre centrul oraşului, pentru a se împiedica declanşarea manifestaţiilor. Prin urmare s-a dispus instalarea unui lanţ de trăgători mai jos de Fabrica de Bere (pentru a se bloca venirea celor din Mănăştur), a unui lanţ de trăgători în dreptul Hotelului Napoca (pentru a fi opriţi insurgenţii din cartierul Grigorescu), a unui lanţ de trăgători în faţa Hotelului Astoria (pentru a se închide accesul dinspre gară şi platforma industrială), a unui lanţ de trăgători în cartierul Mărăşti. E adevărat că nu toate zonele au fost la fel de periculoase. De pildă baricada de la Hotelul Napoca n-a funcţionat, ofiţerul de-acolo şi-a retras soldaţii din faţa trecătorilor şi-a evitat baia de sînge. Pe cînd excesul de zel al ofiţerilor inferiori Ioan Laurenţiu Cocan, la Fabrica de Bere, sau Ilie Dicu, la Astoria, au provocat masacre.

Şi care a fost dreptatea servită de statul postcomunist? Unii dintre cei care au apăsat pe trăgaci ori au comandat unităţile la faţa locului (Cocan, Dicu), au făcut scurte stagii prin puşcărie, după aproape 20 de ani de la comiterea faptelor. În schimb cel care a conceput strategia de luptă la Cluj (colonelul Constantin Degeratu) s-a bucurat de-o vertiginoasă evoluţie în carieră. Omul îşi pusese abilităţile la dispoziţia statului, înainte şi după decembrie ’89. Aşa că statul l-a răsplătit. O problemă de consecvenţă. Toate celelalte lozinci – “teroriştii”, “misterele revoluţiei”, “serviciile străine” – sînt doar baliverne.

Reclame