Etichete

, , , ,

Ideea de-a atribui Uniunii Europene Premiul Nobel pentru Pace a părut la început o năstruşnicie dintr-o realitate fistichie. Gurile rele glumeau, întrebîndu-se cîte milioane de cetăţeni se vor duce să încaseze laurii şi cum vor face să şi-i împartă. Alţii notau că, tocmai acum, în asemenea momente de criză (dar cînd n-a fost Europa în criză?), o asemenea recompensă e nepotrivită.

O ştire de presă ne anunţă că fondurile astfel obţinute, la care se va mai adăuga încă pe-atît, pînă la valoarea de două milioane de euro, vor fi folosite pentru sprijinirea a 23.000 de copii victime ale conflictelor militare din lume. Preşedinţii Comisiei Europene, Consiliului European şi Parlamentului European, José Manuel Barroso, Herman Van Rompuy şi Martin Schulz, au decis să îndrepte banii celui mai celebru premiu mondial către 4.000 de copii sirieni, refugiaţi în tabere de la frontiera dintre Irak şi Siria, la 5.000 de copii columbieni refugiaţi în Ecuador, la 11.000 de copii congolezi, deplasaţi în partea de est a Republicii Democrate Congo şi la 3.000 de copii pakistanezi.

“Pentru noi, nu există nici un dubiu că banii acordaţi odată cu Premiul Nobel pentru Pace trebuie oferiţi celor vulnerabili: copiilor afectaţi de războaie”, a explicat Barroso. Rareori sumele provenite din acest premiu au găsit o întrebuinţare aşa de nobilă.

Reclame