Etichete

, , ,

Fostul scriitor lucid Paul Cernat insistă pe panta aberaţiilor. Am înţeles eu că se apropie campania electorală, dar asta nu-i o scuză pentru ca unii autori să-şi azvîrle fandacsiile în pagina tipărită. Mînios nevoie mare pe cursul evenimentelor, tînărul critic ne comunică ritos: “să nu mi se spună că Puterea o au azi Guvernul și Parlamentul. Nu: în România puterea o au cei care controlează instituțiile de forță ale statului (justiția, serviciile secrete)”.

Nu-l voi trimite pe Paul Cernat să răsfoiască dicţionarul, ca să vadă că puterea politică înseamnă “conducere de stat, guvernare”. Dar îmi mărturisesc întreaga oripilare faţă de puseul lui totalitar. Omul e enervat că falanga sa politică, deşi a acaparat puterea în Parlament (pe alte căi decît alegerile generale), deşi s-a instalat la guvernare şi cu toate că şi-a impus adepţii în teritoriu, mai întîmpină niscaiva piedici în dărîmarea statului de drept, căci nu izbuteşte aservirea deplină a justiţiei.

Nimic nu-i prea mult, în calea edificării unui totalitarism viguros în România: nici măcar strădania unui scriitor de-a deturna sensul cuvintelor.

Reclame