Etichete

, , , ,

Cu vreo două luni în urmă Crin Antonescu, venit la Timişoara într-un puseu de emfază electorală, a preluat expresia greşită odinioară de preşedintele Kennedy: “Ich bin ein Berliner”. Românaşul voia să spună, pesemne, că se dă mare spirit democratic, partizan al luptei împotriva totalitarismului şi apărător al onestităţii publice. Lasă că formula era relansată tocmai la un miting convocat pentru a consfinţi, prin vot popular, o lovitură de stat sui generis.

N-a trecut multă vreme de la declaraţie şi demagogia ei încă reverberează în noi nuanţe. Politicienii germani s-au descotorosit operativ de-un mic ministru, Karl-Theodor zu Guttenberg, prins că şi-a plagiat teza de doctorat. Berlinezul de pe Bega a făcut alianţe politice cu un prim-ministru, Victor Ponta, despre care a scris întreaga planetă că şi-a plagiat teza de doctorat. Politicienii occidentali n-au pus beţe în roatele justiţiei şi nu i-au convocat în faţa lor, plini de aroganţă, pe procurori spre a-i muştrului. Berlinezul dîmboviţean se declară solidar cu un sforar uselist, anchetat penal că a fraudat – la nivel naţional – ditamai referendumul şi ne promite să se autodenunţe la DNA, fiindcă şi el a îndemnat lumea să meargă la vot. De parcă una are de-a face cu cealaltă.

Înainte de-a se considera în public un cîrnat berlinez, şeful liberal răsfăţat cu porecla “Căcărău” ar trebui măcar să nu-mpingă politica autohtonă în zona Fanarului.