Etichete

, , , ,

Profesorii cu oarecare abilitate la catedră ştiu că, în momentele de lîncezeală a orei, au la dispoziţie întrebarea de problematizare. Se promite nota 10 elevului care e în stare să răspundă impecabil la o întrebare de dificultate sporită, care îi testează atenţia, perspicacitatea, memoria şi cultura generală. Se lasă o linişte încordată, cu toţii se concentrează, miza a devenit interesantă. Ce se întîmplă, însă, dacă cel care se anunţă şi dă răspunsul valabil e tocmai Bulă, elevul-problemă antipatizat de multă lume? Profesorul abuziv va strîmba din nas, cu nemulţumire, spunîndu-i: “Mda, ai nimerit varianta corectă, dar pentru a primi nota maximă arată-mi dacă ai batistă albă în buzunar!”. Cam şifonată şi pătată, batista-i acolo. “Mda, însă ia spune-mi dacă taică-tău e inginer!” Din întîmplare tatăl lui Bulă e chiar inginer. “Mda, însă dovedeşte-mi că soră-ta poartă 43 la sandale!” Şi tot aşa mai departe…

Ceva de genul ăsta se petrece şi cu referendumu’ lui Peşte. Parlamentul l-a suspendat pe Preşedinte, deşi acesta n-a încălcat prin fapte grave prevederile Constituţiei. Pentru a-l destitui era nevoie de-un referendum la care să participe 50% + 1 alegători. N-au fost decît 46,24%. Şi-atunci au început să curgă variantele suplimentare. Ministerul de Interne brusc n-a mai ştiut numărul total de alegători, după care se calculează procentajul, deşi cu o seară înainte îl comunica în scris, oficial, către CCR. Deputatul Eugen Nicolaescu a propus să se organizeze turul doi de scrutin. Ministrul Ioan Rus a propus să se facă un mic recensămînt, în două săptămîni, cu întrebări pe la vecinii de bloc (deşi precedentul durase cîteva luni şi rezultatele lui n-au fost procesate în doi ani). Premierul Victor Ponta a propus să fie excluşi de pe liste românii cu domiciliul în străinătate. Senatorul Varujan Vosganian a propus ca toţi cetăţenii să fie obligaţi, în termen de 30 de zile, să se reînscrie pe listele electorale permanente. Etc.

Pînă să apară şi alte ipoteze năstruşnice, pe bandă rulantă, aş reaminti punctul de unde s-a plecat: elevul Bulă şi-a făcut treaba, iar profesorul e obligat să respecte regulile jocului pe care el însuşi le-a asumat.

Anunțuri