Etichete

, ,

Ca reacţie la suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, s-a înregistrat o amplă mobilizare a comunităţii democratice internaţionale, care şi-a manifestat perplexitatea faţă de esenţa şi aparenţele procedeului. Departamentul de Stat al SUA, prin purtătorul său de cuvînt, a declarat: “Suntem îngrijoraţi de evenimentele recente din România, aliatul şi partenerul nostru în cadrul NATO, care ameninţă echilibrul democratic al puterilor în stat şi slăbesc instituţiile independente precum tribunalele. În timp ce Guvernul are în vedere pasul grav de a-l suspenda pe şeful statului român, solicităm ca procesul să fie realizat într-o manieră pe deplin corectă şi transparentă, cu respectarea strictă a statului de drept şi a idealurilor democratice. Statele Unite sunt alături de partenerii UE şi îndeamnă România să susţină şi să respecte valorile şi principiile comune care unesc comunitatea statelor europene şi trans-atlantice”.

Secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjorn Jagland, a subliniat: “Sunt foarte îngrijorat de recentele evoluţii din România, mai ales de acţiunile Guvernului şi Parlamentului în legătură cu instituţii democratice. Am cerut o opinie Comisiei pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei [Comisia de la Veneţia], din care România face parte, cu privire la compatibilitatea acestor măsuri cu principiile democratice şi cu statul de drept”.

Preşedintele PPE, Wilfried Martens, a afirmat că “votul forţat de suspendare a preşedintelui Băsescu este un alt act politic lipsit de scrupule pentru implementarea galopantă a autoritarismului de către primul-ministru Victor Ponta şi coalitia sa USL. În fapt, deşi Curtea Constituţională a declarat ieri că preşedintele Băsescu nu a încălcat Constituţia, USL tot a procedat la vot. Actele arbitrare ale USL – înlocuirea Avocatului Poporului, a preşedinţilor ambelor Camere ale Parlamentului, şi acum a preşedintelui ţării – arată dispreţ total faţă de statul de drept. Acei membri ai parlamentului care au susţinut aceste acţiuni abuzive împotriva statului român, sau cei ce au permis desfăşurarea lor, vor trebui să dea socoteală electoratului lor la viitoarele alegeri parlamentare”.

Purtătorul de cuvînt al secretarului de stat pentru Afaceri Externe al Olandei, stat care a blocat aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, a subliniat că “este important ca România să ţină cont de Constituţia sa şi de legile în vigoare”. Ministrul german de externe, Guido Westerwelle, a declarat: “Avem nevoie de mecanisme noi pentru a putea reacţiona mai repede în comun în cazul în care o ţară parteneră din UE ignoră grosolan litera legii sau spiritul comunităţii europene de valori”. El a mai arătat că “încălcări serioase ale legii sau spiritului comunităţii de valori europene ridică semne de întrebare în chestiunea capacităţii României de a face ultimii paşi ai procesului de integrare europeană”. Purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe al Franţei a lansat un apel guvernului român “să respecte valorile democratice şi statul de drept”.

Încă n-am văzut nici un mesaj extern de felicitări, primit de Crin Antonescu pentru noua funcţie de preşedinte al României.

Anunțuri