Etichete

, , , , , ,

Pe vremea mineriadelor şi a protestelor din Piaţa Universităţii, pe cînd Ion Iliescu i-a numit “golani” pe demonstranţii pentru democraţie, au apărut numeroase gesturi internaţionale de simpatie cu cauza României. Printre ele a fost preluarea, cu mîndrie, a titlului infamant. Mulţi artişti reputaţi s-au declarat la rîndul lor “golani”. Eugen Ionesco, de la Academia Franceză, a participat la mitinguri de solidarizare purtînd însemnul “academician golan”.

Avem sub ochi dovada că istoria nu se schimbă din temelii, ci evoluează în spirală. Momentul ciomăgelilor minereşti, din iunie 1990, sub oblăduirea lui Ion Iliescu, e reconstruit în iulie 2012 de episodul îmbrîncelilor anticonstituţionale, puse la cale de parlamentarii uselişti. Şi pentru că plagiatul primului-ministru se află în epicentrul infracţiunilor, aici s-au dus cele mai înverşunate lupte. Corp la corp. Cercetătorul Viorel Barbu, preşedinte al filialei Iaşi a Academiei Române, membru în Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a constatat pe baza evidenţelor – alături de colegii săi – că, în cazul doctorului Victor Ponta, avem de-a face cu un plagiat grosolan. Spre uluirea sa, prestigiosul matematician, profesor la Universitatea “Al. I. Cuza” şi profesor invitat la importante instituţii ca Purdue University, SUA, Universitatea Paris VI, Franţa, Universitatea Trento, Italia, şi-a găsit nănaşul! A fost apostrofat că-i incompetent şi ameninţat cu puşcăria de ministrul Liviu Pop, de la Liceul “Salygny”.

Memorabile sînt mai cu seamă scenele de coridă ale ministrului năpustit printre savanţi. Zbierîndu-şi invectivele şi fluturînd foaia cu “Mazîl! Mazîl!”, gladiatorul a auzit cu o jumătate de ureche replica definitorie pentru vremurile de cacao pe care le încarnează cu nesimţire: “Domnule ministru, astăzi l-aţi demis pe Preşedintele Academiei, Ionel Haiduc!” (care era printre membrii comisiei). “Sper că nu aveţi de gînd să desfiinţaţi şi Academia Română!”

Reclame