Etichete

, , , ,

Cîteva efecte internaţionale ale loviturii de stat demarate de-a lungul unei singure zile, prin destituirea Avocatului Poporului, a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, prin investirea de noi directori la Radio şi Televiziune, prin ameninţarea judecătorilor de la Curtea Constituţională, prin neîndeplinirea sentinţelor definitive privind retragerea mandatelor a doi deputaţi declaraţi incompatibili.

– Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, s-a declarat “profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice din România. Manipularea sau ameninţările la adresa instituţiilor dumneavoastră, în special a instanţelor judecătoreşti, nu vor reprezenta un motiv de îngrijorare doar pentru guvernul american, ci şi pentru modul în care România este percepută pe pieţele financiare”.

– Comisarul UE pentru Justiţie, Viviane Reding, a declarat că este “foarte îngrijorată de atacurile recente la independenţa Curţii Constituţionale din România”.

– Ministrul Leonard Orban a anunţat că, de la 1 iulie, a încetat intrarea de bani europeni în România “pînă în momentul în care vom avea o înţelegere cu Comisia”.

Să vedem ce alte surprize vor mai apărea, pe măsură ce puciul avansează prin emascularea judecătorilor de la Curtea Constituţională şi suspendarea Preşedintelui Băsescu. Se creează astfel şi un interesant precedent, pentru a se verifica posibilităţile de intervenţie ale Uniunii Europene într-o ţară membră, ai cărei politicieni corupţi îşi umplu timpul cu jocuri de măcel.

Anunțuri