Etichete

, , , ,

Un proeminent politician de dreapta şi primar al Clujului, Sorin Apostu, a fost săltat într-o bună dimineaţă cu poliţia şi dus la arest, sub acuzaţia de corupţie. Casa i-a fost percheziţionată, biroul din primărie i-a fost sigilat, actele i-au fost ridicate în vederea anchetei. De peste o jumătate de an stă în spatele gratiilor şi îşi aşteaptă sentinţa.

Un proeminent politician de stînga şi fost prim-ministru, Adrian Năstase, a fost acuzat de corupţie. A stat liber, n-a fost deranjat prea tare, cu excepţia depoziţiilor date la parchet şi a şedinţelor de judecată la tribunal. Şi-a continuat bine mersi viaţa privată şi politică. După cîţiva ani de agitaţie a fost condamnat la puşcărie, prin sentinţa unanimă a completului de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Ministrul de Interne l-a sunat prevenitor, pentru a-l anunţa că-i vine poliţia la poartă, în vederea deplasării spre locul de detenţie. Politicianul şi-a înscenat o sinucidere care eşuează, a fost transportat cu targa la spital, notabilităţile au dat năvală cu compătimirea, televiziunile s-au înghesuit cu solidarizarea, avocaţii au anunţat că au depus deja solicitarea de amînare a executării sentinţei pe motive medicale etc.

În România există două feluri de corupţie? Una de dreapta, sancţionată urgent cu discreditul, pierderea funcţiei şi detenţia înainte de judecată? Şi una de stînga, avînd parfum de victimizare şi bucurîndu-se de infinite variante de tergiversare?

Publicitate