Etichete

, , , ,

Nu s-a stins disputa generată de primul-ministru în jurul ICR şi-a izbucnit, cu sporită vigoare, scandalul din jurul plagiatului de care e acuzat Victor Ponta. Nimeni nu e naiv să vadă aici o miză aşa de mică, ţinînd doar de persoana celui care va participa la Consiliul European de la Bruxelles pe 28 iunie: preşedintele sau premierul. Asistăm, de fapt, la apusul carierei politice a lui Ponta. Cînd un lider trebuie să arate o imagine publică impecabilă, pentru a-şi reprezenta credibil electoratul în faţa comunităţii internaţionale, de cîtă influenţă se mai bucură primul-ministru român, al cărui plagiat doctoral a fost dat în vileag de Nature şi de Frankfurter Allgemeine Zeitung? Şi a cărui practică ştiinţifică reprobabilă a fost anunţată pe tot globul de Agenţia Reuters, Agenţia France Presse, Agenţia Associated Press, El Mundo, Washington Post, The Guardian, Global Post, Le Figaro, Chicago Tribune, Radio Kossuth Budapesta, ba chiar şi de portalul nigerian PM News? În cazul ministrului german al Apărării sau al Preşedintelui Ungariei au trecut cîteva luni, de la data dezvăluirii plagiatului şi pînă la depunerea demisiei. La fel se va întîmpla şi-n România, care încă nu-i o ţară bananieră, condusă din vîrful corcoduşului, pe bază de contrafaceri şi delapidare.

Era greu de crezut că putea să apară o ştire încă mai răsunătoare, în spaţiul autohton. Şi totuşi publicul a putut vedea cu uimire că Adrian Năstase e condamnat de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani de închisoare cu executare, pentru fapte de corupţie. Şi că fostul demnitar, pentru a se sustrage executării sentinţei, încearcă să se sinucidă. Şi că alţi demnitari vin în fuga mare să-l căineze, transformîndu-i gestul de laşitate într-o nouă armă de luptă politică.

Aceasta să fie oare stabilitatea şi seriozitatea pe care coaliţia dintre socialişti şi liberali (plus un securist cu televizor) i-o oferă populaţiei? Lucrurile au început astă-iarnă cu demonstraţiile de stradă împotriva “dictatorului” Băsescu. După ce “dictatorul” i-a invitat să-şi dovedească priceperea, să preia frîiele guvernării, ne-au fost dezvăluite în cîteva săptămîni adevăratele culise ale dibăciei: plagiate (Dumitrescu, Mang, Ponta), incompatibilităţi (Alistar, Diaconu, Andronescu), corupţie şi suicid eşuat (Năstase). Viaţa publică din România nu are voie să fojgăie, totuşi, într-un vodevil lamentabil, aşa cum ni se arată azi din belşug. Telenovelele transplantate de pe micul ecran în existenţa reală nu o fac mai frumoasă, la fel cum nici guma de mestecat nu ţine de foame.