Etichete

, , , , , , ,

Lucian Boia este una dintre personalităţile vizibile ale istoriografiei româneşti din acest moment. Aspectul bine documentat şi tonul echilibrat al intervenţiilor sale, care în acelaşi timp nu evită subiectele spinoase, ci parcă dinadins le caută, sînt în măsură să atragă atenţia şi să persuadeze. Implicarea în cercetarea trecutului dintr-o perspectivă ştiinţifică, dezideologizată, s-a concretizat deja într-o demonstraţie de virtuozitate (volumul Istorie şi mit în conştiinţa românească). Ampla colecţie de publicaţii, tipărite mai ales la Paris, dar şi pe alte coordonate lingvistice, contribuie la autoritatea sa ştiinţifică. Iar colaborarea susţinută, pe plan intern, cu editura Humanitas – care îi dedică o serie de autor – îi conferă profilul unui brand.

Interviul său din revista 22 e destinat pesemne să dea un nou imbold difuzării recentei apariţii editoriale, Capcanele istoriei. Elita intelectuală românească între 1930 şi 1950. Merită remarcată opinia specialistului pe tema relaţiei dintre intelectuali şi politică. Au fost oare personalităţile luminate ale trecutului nostru mai calificate, în virtutea inteligenţei, să estimeze circumstanţele politice? De-ar fi să trecem în revistă numeroasele compromisuri la care s-au pretat, s-ar zice că nu prea. Să-l ascultăm pe Lucian Boia: “Intelectualul nu distinge mai just. Nu are nici o calitate pentru a distinge mai just decât omul comun. Intelectualul nu gîndeşte mai corect decît ceilalţi muritori. Nu se orientează mai bine în mersul evenimentelor, doar fiindcă este intelectual. Faptul că eşti intelectual nu îţi dă o capacitate suplimentară de a înţelege sensul istoriei, de a discerne viitorul sau calea pe care este mai bine să o alegi. S-ar putea chiar ca un om cu mai puţină cultură, dar care are mai mult bun-simţ, să discearnă mai bine mersul lucrurilor decît un mare intelectual care se scaldă în nu ştiu ce utopie.”

Iată o ipoteză frapantă: politica nu se face neapărat cu marile inteligenţe (care ne pot conduce, dimpotrivă, în fundături spectaculoase), ci cu bun-simţ şi intuiţii corecte.

Anunțuri